Shrimp

26 THG02

PHƯƠNG PHÁP XỬ LÝ TẢO ĐỘC TRONG AO NUÔI TÔM CÔNG NGHIỆP

Vào mùa nắng nóng khi cường độ ánh sáng tăng mạnh, nhiệt độ và độ mặn tăng cao là đều kiện để tảo phát triển mạnh. Đặc biệt một số loài tảo độc phát triển mạnh như: Tảo lam, tảo mắt, tảo giáp,... Các loại tảo này thường tiết ra độc tố gây bệnh về gan và đường ruột trên tôm, đồng thời ảnh hưởng đến chất lượng nước nuôi tôm, làm tôm mẫn cảm với các tác nhân gây bệnh.



Hoá chất là giải pháp xử lý nhanh nhưng không ăn toàn cho sức khỏe tôm cũng như ổn định môi trường. Vì thế giải pháp xử lý tảo bằng chế phẩm sinh học đang là giải pháp tối ưu và an toàn trong vấn đề xử lý tảo hiện nay



Trong bản tin kỹ thuật lần này với chủ đề “PHƯƠNG PHÁP XỬ LÝ TẢO ĐỘC TRONG AO NUÔI TÔM CÔNG NGHIỆP” với mục tiêu cung cấp quy trình xử lý môi trường ngăn ngừa mầm bệnh từ ban đầu khi cải tạo và giải pháp bổ sung các chế phẩm giúp tăng cường hệ miễn dịch giúp tôm phát triển tốt trong mùa dịch bệnh.


04 THG11

A new tool in the battle against decapod iridescent virus (DIV-1)

A new diagnostic tool that can detect a range of aquatic pathogens, including DIV-1, between two and four weeks before clinical signs are apparent to shrimp farmers, has recently been launched by Genics.



Genics' MultiPath technology is now being used in 23 countries and covers over 90 percent of all Australian shrimp / prawn producers



Dr Melony Sellars, CEO of the Australian company, talks to The Fish Site about shrimp pathogens, founding a startup and the wisdom of shrimp farmers.


04 THG11

Prevention of White Feces Syndrome, White Gut Disease and White Muscle Disease in Shrimp

Shrimp culture tends to now be developed intensively with upgraded technology for higher and successful production. On many occasions, shrimp culture is affected by various diseases and experienced in the loss of crop or reduced the production level by various reasons, writes Mr. Prakash Chandra Behera, India.



Intensive and semi-intensive aquafarming accompanies several disease problems often due to opportunistic pathogens as evident from general aquaculture. High stocking densities, high food inputs, and other organic loads stimulate the selection and proliferation of opportunistic pathogens like bacteria, viruses, fungi, protozoa, etc.


04 THG11

B. subtilis DSM33018 is able to degrade pirB and alleviates AHPND in Artemia

Early mortality syndrome (EMS) or acute hepatopancreatic necrosis disease (AHPND), is a penaeid shrimp disease that causes serious economic losses and significant mortality, up to 100%, in cultured shrimp species.