TIN TỨC

29 THG10

Prevention of White Feces Syndrome, White Gut Disease and White Muscle Disease in Shrimp

Shrimp culture tends to now be developed intensively with upgraded technology for higher and successful production.In many occasions shrimp culture are affected by various diseases and experienced in loss of crop or reduced the production level by various reasons, writes Mr Prakash Chandra Behera, India.
29 THG10

Disease caused by DIV1 in shrimp

DIV1 (Decapod iridescent virus 1) can cause mass death in shrimp with a high rate of infection. The disease results in quick lethality within just two to three days from the first infection until all shrimp in the pond die. DIV1 can infect small and large shrimp as well as white leg shrimp and giant freshwater prawn.
29 THG10

Urgent appeal to control spread of the shrimp microsporidian parasite Enterocytozoon hepatopenaei (EHP)

Enterocytozoon hepatopenaei (EHP) is a microsporidian parasite that was first characterized and named from the giant or black tiger shrimp Penaeus monodon from Thailand in 2009 (Tourtip et al. 2009. J. Invertebr. Pathol. 102: 21-29). It was discovered in slow-growing shrimp but was not statistically associated with slow growth at that time. EHP is confined to the shrimp hepatopancreas (HP) and morphologically resembles an unnamed microsporidian previously reported in the HP of Penaeus japonicas from Australia in 2001. Together, these studies suggest that EHP is not an exotic pathogen but that it is endemic to Australasia. Later, it was found that EHP could also infect exotic Penaeus vannamei imported for cultivation in Asia and that it could be transmitted directly from shrimp to shrimp by the oral route (Tangprasittipap et al. 2013. BMC Vet Res. 9:139). This differed from the most common microsporidian previously reported from cotton shrimp, where transmission required an intermediate fish host, allowing disruption of transmission by the exclusion of fish from the production system.

29 THG10

Những tiến bộ trong Vaccine phòng ngừa Vibrio spp. trên cá

Những tiến bộ trong phát triển Vaccine phòng ngừa Vibrio spp. trên cá mang lại hy vọng dập tắt nhiều dịch bệnh lớn.
28 THG10

Giá cá tra tăng lại... đâm lo

Dù giá cá tra đang tăng và xuất khẩu sang thị trường Trung Quốc đang "hút" nhưng nhiều doanh nghiệp vẫn dè chừng, lo lắng và chờ giá tiếp tục tăng.

28 THG10

Giải quyết ammonia trong nuôi tôm

Hàm lượng ammonia cao là thách thức lớn nhất trong ngành nuôi tôm. Độ độc ammonia liên quan đến tỉ lệ chết cao và thiệt hại kinh tế nghiêm trọng, do đó người nông dân vẫn luôn tìm cách giải quyết chúng nhằm tăng lợi nhuận và năng suất nuôi
23 THG10

Xuất khẩu tôm tăng mạnh

Mỹ là thị trường dẫn đầu về nhập khẩu tôm Việt Nam, chiếm tỷ trọng gần 24%.

Xuất khẩu tôm Việt Nam sang EU bắt đầu tăng trưởng tốt trong quý III/2020 nhờ tác động tích cực từ Hiệp định EVFTA

23 THG10

Điều kiện lên men acid lactic tối ưu từ mật rỉ đường

Điều kiện tối ưu khi lên men acid lactic từ rỉ đường bởi vi khuẩn Lactobacillus.

21 THG10

Tác động của chì đối với gan tụy tôm thẻ

Gan tụy thường được cho là cơ quan mục tiêu của độc tính kim loại, trong đó có chì.
20 THG10

Nuôi tôm thẻ nước ngọt: Lợi và hại

Mô hình nuôi tôm thẻ nước ngọt vẫn đang gây nhiều tranh cãi. Vậy, những lợi ích và rủi ro của mô hình nuôi tôm thẻ nước ngọt là gì?

20 THG10

Giá cá tra nhích nhẹ, tập trung mở rộng thị trường tiêu thụ nội địa

Cá tra được nuôi tại các địa phương vùng ĐBSCL là một trong những sản phẩm nông nghiệp có thế mạnh của nước ta. Trước tình hình đầu ra xuất khẩu cá tra có nhiều khó khăn do ảnh hưởng của dịch COVID-19, việc khai thác tốt thị trường nội địa được xem là một trong những giải pháp quan trọng nhằm duy trì, phát triển ổn định ngành cá tra. Do vậy, nhiều đơn vị, doanh nghiệp rất quan tâm đẩy mạnh các hoạt động kinh doanh và khuyến khích tiêu dùng các sản phẩm cá tra tại nội địa.