Disease caused by DIV1 in shrimp

29 THG10

Disease caused by DIV1 in shrimp

DIV1 (Decapod iridescent virus 1) can cause mass death in shrimp with a high rate of infection. The disease results in quick lethality within just two to three days from the first infection until all shrimp in the pond die. DIV1 can infect small and large shrimp as well as white leg shrimp and giant freshwater prawn.

DIV1 has infected about a quarter of shrimp farms in Guangdong Province (China).

The first symptoms of DIV1 infection in shrimp are Lethargic swimming, reduced appetite, empty stomach and intestines, softshell, reddish body color, broken antenna. Shrimp head also has white to pale yellow color due to pale hepatopancreas. Later on, infected shrimp sink to the bottom of the pond while there is a sudden high mortality rate.

An external file that holds a picture, illustration, etc.  Object name is viruses-11-00354-g001.jpg

Figure: Clinical symptoms of giant freshwater prawn naturally infected with DIV1. (A) The overall appearance of an infected shrimp in water. (B) The blue arrow shows a white, pale area at the base of the rostrum. The white arrow indicates pale and yellow atrophic hepatopancreas.

DIV1 infection occurs in the cold season and subsides during summer/fall months when temperatures are higher. Temperatures above 30 degrees Celsius will prevent the virus.

Because there is no effective way to prevent the spread of this disease, many shrimp farmers in Guangdong Province (China) do not allow outsiders, including friends and family, to come near shrimp ponds. They believe that in addition to water and the environment, humans can be the source of pathogens for shrimp ponds.

When ponds are infected by DIV1, shrimp must be discarded. Disinfect pathogens and dry ponds for at least two months. Usually, one shrimp pond can grow about four groups of shrimp a year. Therefore, if one shrimp is infected with the virus, the pond's annual production will be reduced by at least a quarter.

DIV1 was first detected in early 2014. In December 2014, scientists from the Chinese Academy of Fishery Sciences first identified the virus in Pacific white leg shrimp, the main species grown in Zhejiang province (China). In 2018, the virus was found in shrimp farms in 11 provinces. In early 2019 and in February 2020, the virus continued to appear in China.

The cause of DIV1 and its transmission is unknown. There are very little scientific information and research about this virus.

Disease caused by DIV1 in shrimp can spread quickly without proper attention. Therefore, it is necessary to strictly implement disease prevention activities before and during each crop.

 

* Summary of information from South China Morning Post (China), National Center for Biotechnology Information (U.S), Department of Agriculture, Water and the Environment (Australia), and Global Aquaculture Alliance
* Photo by Liang Qiu, Xing Chen, Ruo-Heng Zhao, Chen Li, Wen Gao, Qing-Li Zhang, Jie Huang (2019).

References:
Department of Agriculture, Water and the Environment. (2019). Infection with shrimp haemocyte iridescent virus (SHIV). Retrieved from https://www.agriculture.gov.au/sites/default/files/documents/infection_with_shrimp_haemocyte_iridescent_virus.pdf

Huifeng, H. (2020). China’s shrimp farmers ‘terrified’ as deadly virus threatens to destroy lucrative seafood industry. Retrieved from https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3079484/chinas-shrimp-farmers-terrified-deadly-virus-threatens

Qiu, L., Chen, X., Zhao, R., Li, C., Gao, W., Zhang, Q., & Huang, J. (2019). Description of a Natural Infection with Decapod Iridescent Virus 1 in Farmed Giant Freshwater Prawn, Macrobrachium rosenbergii. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6521035/

Qiu, L., Chen, X., Zhao, R., Li, C., Gao, W., Zhang, Q., & Huang, J. (2020). First report and description of Decapod Iridescent Virus-1 in giant freshwater prawns. Global Aquaculture Alliance. Retrieved from https://www.aquaculturealliance.org/advocate/first-report-and-description-of-decapod-iridescent-virus-1-in-giant-freshwater-prawns/

Other news

01 THG12

Xuất khẩu tôm trong tháng 10/2025 đạt cao nhất kể từ đầu năm

Xuất khẩu tôm Việt Nam trong tháng 10/2025 đạt 498 triệu USD, tăng 26% so với cùng kỳ năm ngoái. Đây là một trong những tháng có kim ngạch cao nhất từ đầu năm đến nay, phản ánh nhu cầu vẫn tốt tại các thị trường lớn và DN đẩy nhanh tốc độ giao hàng. Tính từ đầu năm đến hết tháng 10, kim ngạch đạt 3,9 tỷ USD, tăng 22% so với cùng kỳ 2024.

30 THG11

Thuế đối ứng tại Mỹ: Cá tra Việt hưởng lợi, tôm đối mặt thách thức lớn

Xuất khẩu thủy sản Việt Nam sang Mỹ đang tăng trở lại sau khi mức thuế đối ứng 20% chính thức áp dụng từ tháng 8-2025, mở ra cơ hội lớn cho cá da trơn và một phần thị phần tôm trong năm tới.

20 THG11

Thị trường tôm đông lạnh toàn cầu hướng tới tăng trưởng mạnh mẽ đến năm 2035

Thị trường tôm đông lạnh (frozen shrimp) toàn cầu được dự báo sẽ tăng từ khoảng 18.742,6 triệu USD trong năm 2025 lên đến 32.847,3 triệu USD vào năm 2035 — tương đương mức tăng khoảng 75,3% trong 10 năm tới. Tốc độ tăng trưởng trung bình hàng năm (CAGR) được ước tính đạt 5,8% từ 2025 đến 2035.
19 THG11

Infographic: Xuất khẩu tôm Việt Nam, T1-T10/2025

Xuất khẩu tôm Việt Nam trong tháng 10/2025 đạt 498 triệu USD, tăng 26% so với cùng kỳ năm ngoái. Đây là một trong những tháng có kim ngạch cao nhất từ đầu năm đến nay, phản ánh nhu cầu vẫn tốt tại các thị trường lớn và DN đẩy nhanh tốc độ giao hàng. Tính từ đầu năm đến hết tháng 10, kim ngạch đạt 3,9 tỷ USD, tăng 22% so với cùng kỳ 2024.
13 THG11

Trung Quốc – điểm tựa tăng trưởng của ngành tôm Việt

Theo số liệu của Hải quan Việt Nam, tính đến 15/10/2025, xuất khẩu (XK) tôm Việt Nam sang Trung Quốc và Hồng Kông đạt hơn 1 tỷ USD, tăng 66% so với cùng kỳ năm ngoái. XK tôm sang thị trường này ghi nhận tốc độ tăng trưởng mạnh nhất trong tất cả các thị trường. Và Trung Quốc vẫn duy trì vị trí số 1 về nhập khẩu tôm của Việt Nam, chiếm 28,2% tổng kim ngạch XK tôm của Việt Nam đi các thị trường.

13 THG11

Giá tôm thẻ Ecuador khó giảm trong ngắn hạn

Theo ông Sandro Coglitore, Tổng giám đốc Omarsa – một trong những nhà sản xuất tôm hàng đầu của Ecuador – giá tôm thẻ chân trắng sống sẽ tiếp tục tăng hoặc duy trì ổn định trong thời gian tới, gần như không có khả năng giảm.

12 THG11

Ứng dụng tiến bộ kỹ thuật phát triển nuôi tôm nước lợ bền vững vùng ĐBSCL

Ngành tôm Việt Nam đang giữ vai trò chiến lược khi đóng góp tới 45% giá trị xuất khẩu thủy sản và tạo sinh kế cho hàng triệu hộ dân. Tuy nhiên, biến đổi khí hậu, yêu cầu về chất lượng, truy xuất nguồn gốc và cạnh tranh quốc tế đang đặt ra nhiều thách thức. Mục tiêu phát triển hiện nay không còn là tăng sản lượng mà là nâng cao giá trị, tính bền vững và trách nhiệm môi trường.

12 THG11

Cà Mau nhân rộng mô hình nuôi tôm RAS-IMTA quy mô 1.500 ha

UBND tỉnh Cà Mau vừa ban hành Kế hoạch nhân rộng mô hình nuôi tôm thẻ chân trắng siêu thâm canh tuần hoàn ít thay nước, an toàn sinh học (RAS-IMTA) với quy mô 1.500 ha, nhằm phát triển nghề nuôi tôm công nghệ cao, bền vững và thân thiện môi trường.